Казвам се Даниела Павлова. От 16 години се занимавам професионално с маникюр и педикюр. За мен това не е просто процедура, а изкуство.
От 8 години специализирам подология и терапевтичен педикюр.

Собственик съм на естетичен център в който се стараем първо да предложим персонално отношение, а след това да продадем услуга.

Проблемите с които се занимава педикюристът са много. При наличие на последните той може само да ги третира. Един от методите за лечение, който искам да ви представя, е изготвянето на индивидуални ортези и стелки. Има състояния на краката, при които се налага системно лечение и системна поддръжка посредством помощни индивидуално изготвени ортопедични средства.

При ежедневната грижа за клиентите си дадох сметка, че преди да лекувам даден проблем е добре да сваля анамнеза от къде произлиза той. Оказа се, че пръсти „чукче“, хиперкератоза, hallux valgus, впити нокти и болезнени мазоли са предизвикани от биохимично нарушение в костната система.

Работата на терапевта е да установи първоизточника на тези признаци и да назначи правилното лечение като започне от отстраняването на проблема.
По този начин могат да се избегнат сериозни последствия, да се премахне дискомфортът като се препоръчат или изработят индивидуални разтоварващи стелки или ортопедични и съществено да се подобри състоянието на стъпалата.

Подологът трябва да има знания по биомеханика, защото тя е важен елемент от лечението. Споделям накратко за наученото по биомеханика от две много ценни дами в бранша – Анита Илиева и международен преподавател Рита Балинт.

Нарушения в биомеханиката на стъпалата:

Най-малкото отклонение в биомеханиката при движение води до претоварване на определени части на стъпалото и неправилно функциониране. Ставите на стъпалото се опитват да компенсират нарушението и излишното натоварване, което води до възпаление. Мускулите и сухожилията започват да се съкращават неправилно и възпалителния процес се разпространява и по другите стави. В началото страдат стъпалата и коленните стави, след това гръбначният стълб, накрая може да се стигне до усложнения на целия организъм.

Биомеханичните нарушения могат да останат незабелязани, докато човек не започне да изпитва болка.

Ако в опорните точки на тялото възникне някакво смущение, се предполага че върху тях има прекомерно натоварване.

В организма се задействат защитни механизми – костите се деформират, тъканите се уплътняват и се оформят натрупвания и мазоли. Масата на тялото се разпределя неравномерно и страдат натоварените места.

Задачата на ортопеда или терапевта е да установи кой участък от стъпалата се натоварва и да се преразпредели равномерно натоварването на стъпалата. Методите за диагностика са: подоскоп, компютърна диагностика, плантокартограф и др. В резултат от диагностиката се назначават корективни или разтоварващи стелки.

Съществуват допълнителни дейности, които помагат да се облекчат симптомите при възпаление на ставите: масаж, ходене по масажни точкови килимчета, бани за крака, физиотерапии, гимнастики и други. Редовното изпълнение на тези процедури води до подобряване на състоянието на стъпалата и намаляване на болката.

Индивидуалните ортези са ефективна анатомична конструкция, която не се размества при употреба. Изготвя се от мека, средна и твърда медицинска силиконова маса. Те се използват за подкрепяне на пръстите на краката. На място в кабинета се сваля анамнеза от клиента и на момента се изготвя ортопедичната ортеза.

Твърдостта и гъвкавостта на силиконовите маси се определят от възрастта на клиента. Те могат да бъдат с корективна цел при деца и млади отговорни хора. Казвам „отговорни“, защото лечението на даден клиент зависи предимно от неговата отговорност. Подологът трябва да го убеди, че проблемът му е сериозен и че промяната трябва да започне от смята на обувките. В случай че не смени неудобните си деформиращи обувки, ортезата няма да му бъде удобна и ще му причини още по голяма болка. Клиентът ще спре да я носи и оттам лечението става неефективно.

Ортезите, освен корекция в ранен етап на деформация, могат да спрат деформация и в по-напреднал стадий. При възрастни хора над 65 г. помагат за облекчение на болките от вече напреднала деформация и те безпроблемно продължават да вършат ежедневните си занимания.

Препоръчвам на колегите си преди да пристъпят към лечение на даден проблем първо да потърсят неговата причина. Ако все още не са сигурни в своята професионална преценка за изготвянето на ортези и стелки, то могат да се възползват от знанията на колеги в бранша, които имат опит в подологията. Считам че в България има изградена колегиалност в бранша и няма място за притеснение да не загубите клиент ако го изпратите при друг колега. Можете да се свържете със специалист за ортези и стелки и да имате ползи от всеки насочен клиент. Това колегиално отношение правят впечатление на клиентите и връзката между Вас и тях става още по силна понеже се базира на доверие.

Публикация от Даниела Павлова в списание (снимка)